ALERGENY V POTRAVINÁCH
Označení alergenů je legislativně stanoveno na datum 13. 12. 2014.
Odvolání na legislativu:
EU-2000/13 do 13.12.2014 a pak nahrazena 1169/2011 EU článek 21
ČR – Vyhláška 113/2005 Sb. O způsobu označování potravin a tabákových
výrobků, § 8 odstavec 10
Předpisy stanovují specifické požadavky na označování alergenových složek,
u kterých je vědecky prokázáno, že vyvolávají u spotřebitelů alergie nebo
nesnášenlivosti představující nebezpečí pro zdraví. Je tedy požadováno, aby
veškeré složky byly zřetelně označeny názvem příslušné alergenní složky,
Specifikace alergenů
Různé druhy alergií postihují až 30% populace a na alergii není lék.
Každý jedinec musí zjistit podle příznaků, jaké potraviny se příště vyvarovat,
jedině voda není alergenní.
Běžné potravinové alergeny
Mohou vyvolat všechny potraviny, ale EU specifikovalo 14 hlavních
a potencionálních alergenů, které podléhají legislativnímu značení ( Seznam
alergenů ).
Za další alergeny lze považovat též jablka, hrušky, meruňky, broskve, jahody,
rajčata, špenát, aromatické byliny, ale ty se neznačí.
Značení alergenů je pouze informační požadavek
Tato povinnost se týká všech výrobců potravin, všech článků veřejného
stravování, jako např. restaurací, jídelen, nemocnic, sociálních ústavů,
prodejen, pekáren atd. Ode dne 13. 12. 2014 bude povinnost při nákupu
potravinářských výrobků nebo jídel ve veřejném stravování vyznačit u výrobku
stanovený alergen, který obsahuje
Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude
brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Tuto skutečnost si musí každý
strávník sám hlídat. Není možné věnovat se při výrobě jídel strávníkům s
potravinovou alergií jednotlivě, takže případným žádostem nebude vyhověno.
Jídelna má pouze funkci informační tak, jako každý výrobce potravin a
pokrmů. Školní jídelna zajišťuje stravování dětí podle jednotlivých kategorií a
výživových požadavků. Nelze spojovat dietní stravování s přecitlivělostí na
některý alergen.
Označení alergenu bude vyznačeno na jídelním lístku číslem označující alergen.
Přítomnost alergenu bude přenesena z receptur a ingrediencí, které byly použity při
výrobě jednotlivých pokrmů ve školní jídelně.
Případné nejasnosti konzultujte s vedoucí kuchařkou Evou Vedralovou.
© 2024 MŠ Kodaňská, Kontaktovat webmastera, Mapa stránek, Prohlášení o přístupnosti
ANTEE s.r.o. - Tvorba webových stránek, Redakční systém IPO